Printaj Stranica

Osiguranje zgrada

preuzmiOsiguranje zgrade je zakonska obaveza. Ono može biti manje, jednostavnije i jeftinije odnosno zakonski minimum. A može biti veće, kompleksnije i skuplje te u sebi može sadržavati i neke druge rizike koje ne predviđa zakon, a ukoliko se suvlasnici tako dogovore. Osiguranje zgrade u pravilu se odnosi na osiguranje građevinskog objekta i na odgovornost vlasnika odnosno suvlasnika prema trećima.
U nastavku iznosimo skraćeni oblik posebnih uvjeta za kombinirano osiguranje stambenih zgrada.
Ukupan tekst: POSEBNI UVJETI ZA KOMBINIRANO OSIGURANJE STAMBENIH ZGRADA

Predmet osiguranja: GRAĐEVINSKI OBJEKTI koji su na upravljanju kod upravitelja:
•    Zajednički prostori zgrade (ulazno predvorje, stubište i površine izvan stanova i poslovnih prostora, podrum, sklonište, sušiona, praonica rublja, potkrovlje, prostor za odlaganje kućnog otpada i sl.),
•    ostali prostori koji mogu pripadati i vlasniku (drvarnice, tavani, te garaže ukoliko se nalaze u osiguranom građevinskom objektu),
•    temelji i podrumski zidovi,
•    sve ugrađene instalacije,
•    svi ugrađeni uređaji i oprema (dizala, hidrofori, uređaji za klimatizaciju i dr.)

Osigurani rizici:

(1) Osiguranjem po ovim Uvjetima pruža se osiguravajuća zaštita od slijedećih osnovnih rizika:
1.    požara i udara groma,
2.    eksplozije, osim eksplozije od nuklearne energije.
3.    oluje,
4.    grada (tuče),
5.    udara vlastitog motornog vozila i vlastitog pokretnog radnog stroja i nepoznatog motornog vozila u osiguranu građevinu,
6.    pada i udara letjelice,
7.    manifestacija i demonstracija.

(2) Ako se posebno ugovori i obračuna dodatna premija, osiguravajuća se zaštita proširuje na jedan ili više dopunskih osiguranih rizika već prema tome kako se ugovori i to na:
1.    poplavu i bujicu,
2.    klizanje tla i odronjavanje zemljišta,
3.    istjecanje tekućina (lekaža).
4.    izlijevanje vode iz vodovodnih i kanalizacijskih cijevi.

Građevinski objekti osigurani su na NOVU VRIJEDNOST što predstavlja nadoknadu svih troškova i obnove ili izgradnje novog građevinskog objekta, jednakih građevinskih karakteristika i na istom mjestu kao postojeći. Iznos odštete ne umanjuje se za trošnost (amortizaciju). Ugrađene instalacije i uređaji nisu osigurani od opasnosti loma stroja.

Predmet osiguranja: OSIGURANJE ODGOVORNOSTI ETAŽNIH VLASNIKA, iz posjeda i korištenja
zajedničkih i  posebnih dijelova stambene zgrade, prema trećima:

(1) Predmet osiguranja je građansko-pravna izvanugovorna (javna) odgovornost osiguranika, za štetu zbog smrti, povreda tijela ili zdravlja, te oštećenja ili uništenja stvari treće osobe  Predmet osiguranja je i odgovornost za “čisto imovinske štete”, tj. štete koje nisu nastale ni povredom tijela ili zdravlja, ni oštećenjem odnosno uništenjem stvari treće osobe.

(2) Osiguranjem je pokrivena odgovornost osiguranika za štete iz stavka 1. ovog članka, koje su nastale iz posjeda i korištenja zajedničkih i posebnih dijelova zgrade i u njih ugrađenih uređaja (osim uređaja koji su vlasništvo trećih osoba], te posjeda i korištenja zemljišta na kojem je izrađena zgrada, a koje sa zgradom u smislu Zakona o vlasništvu čini jednu nekretninu.

Trajni link do ovog članka: https://corrigo-makarska.hr/osiguranje-zgrada/